lauantai 15. kesäkuuta 2013

Suomalaiset ja sirkusharrastus

Koirani oli fiksu ja ajattelin sen oppivan vaikka mitä, jos vain olisi jokin motivoiva tavoite, joka saisi yrittämään parastaan. Niinpä kokeilin treenata sitä ja toista koiraani leikkimielellä sirkukseen tähdäten, treeni vakavalla mielellä mutta tacvoite avoin. Opinkin paljon ja koirani mnyös. Sirkusharrastus oli innostava ja tuntui sopivan suomalaiseen luonteenlaatuun ja meininkiin kovin hyvin. Aloin arvostaa sirkusta aivan toisin, itsensä toteuttamisen ja ihmisenä kasvamisen sekä taidoista oppimisen ja omilla jaloillaan seisomisen opettavana harrastuksena, elämänalana, jolla on merkitystä maailmassa.
Tänään näin auton ja sen vetämän asuntovaunun, joissa luki Sirkus Finlandia. Niillä matkustavat ulkomaalaiset olivat levittämässä sirkuksen mainosjulisteita. Mutta niin, Sirkus Finlandia on ulkomaalaisvoittoinen ja aivan ulkomaalaisen tyylinen. Suomalainen harrastaisi sirkusta taitoja oppiakseen ja sirkuslainen olisi guru taidoissa ja sirkus kiva välivuosivaihtoehto tai harrastusryhmien vetäjän uran alku. Ulkamaalaiset näyttävät tönivän suomalaiset pois sirkuksen parista, pärjäävän tappelunhaluisuudellaan eivätkä suomalaisin hyvein. Suomalaiset ovat omakohtaisesti tekeviä vapautta arvostavia ja taitavien kanssa toimeentulevia ihmisiä, joille sirkusharrastus sopisi itseilmaisun, ihmisenä kasvamisen ja taitojen kasvun tuojaksi. Suomalainen sirkus olisi toisenlainen, pikemminkin kollektiivinen harrastus ja laajan joukon yhteinen tapahtuma kuin elitistinen murjottava ulkomaalaisjoukko, jonka lähelle ei uskalla mennä, ties mitä käy, kun heillä on ammattinsa ja ulkomaalaisten asema vaalittavinaan. Mutta jos olisi toisenlainen sirkus, suomalaisille sopiva, jossa rämäpäisyys ja tappelunhaluisuus eivät mittaisi vakuuttavuutta vaan taidon kasvaessa kasvaisi turvallisuus ja kun yhden asian oppisi, niin sen varaan voisi rakentaa myös monta muuta taitoa, eikä tarvitsisi erikoistua vaan voisi olla hulivili hyväntuulinen suomalainen, jolla on kiva meininki ja taitoja hihassaan.
Minulla on paljon opetustaitoja ja ymmärrystä taidoista. Josko voisin tällä blofgilla tukea kaikenikäisten suomalaisten sirkusharrastusta hyödyllisin taitovinkein...
Omasta sirkusharrastuksestani kaksi vuotta sitten http;//lukevatkoirat.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti